Olej konopny

Choć może się źle kojarzyć, to prawdziwy król wśród olejów. Jego cudowne właściwości kojące są nie do przecenienia. Olej otrzymuje się z nasion konopi siewnej, rośliny występującej w Europie. Ostatnio zyskuje coraz większą popularność w kosmetyce dzięki swoim doskonałym właściwościom odżywczym i regeneracyjnym. Stosowany na skórę stanowi składnik aktywny mający widoczny wpływ na jej kondycję. Łagodzi podrażnienia, przez co jest odpowiedni do stosowania nawet przy stanach zapalnych, czy skórze atopowej. Wzmacnia hydrolipidową barierę chroniąc skórę przed utratą wody. Ponadto, olej konopny ma działanie przeciwgrzybicze i bakteriostatyczne.