Składniki naszych kosmetyków

MATKA NATURA OFERUJE WSPANIAŁE SKARBY, A MY Z NICH KORZYSTAMY. POSTAWILIŚMY NA PROSTE SKŁADY, OPARTE NA LOKALNYCH SUROWCACH NATURALNYCH. INSPIRACJĄ DLA NAS BYŁY OLEJE ROŚLINNE BOGATE W PRZERÓŻNE SKŁADNIKI PIELĘGNACYJNE.

Olej morelowy

Czy jest coś pyszniejszego niż dojrzała, pachnąca morela w środku lata? Niech i nasza skóra rozkoszuje się morelową dobrocią. Ten delikatny i uniwersalny olej zawiera fosfolipidy i fitosterol oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają szczególnie korzystne działanie na skórę, dobrą wchłanialność i działanie przeciwalergiczne. Delikatne właściwości oleju z pestek moreli są znane od dawna i szeroko wykorzystywane do pielęgnacji skóry dzieci. Nasz olej morelowy jest zimnotłoczony, co oznacza, że nie traci nic ze swoich bogatych właściwości. Pochodzi z polskiej tłoczarni, która dostarcza nam lokalny, świeży surowiec.

Znajduje się w

Olej ryżowy

Pierwszym stałym posiłkiem Twojego dziecka jest najczęściej ryż. Olej ryżowy jest tak samo łagodny dla skóry, jak ryż dla brzuszka. Zawiera dużą ilość witaminy E oraz mieszankę tokoferoli będącą naturalnym przeciwutleniaczem. Wartościowy skład przeciwdziała rozwojowi komórek rakowych oraz działa pobudzająco na skórę dbając o utrzymanie jej naturalnego stanu równowagi. Olej ryżowy zawiera naturalny filtr UV przez co chroni przed szkodliwymi czynnikami środowiskowymi. Tak jak ryż jest jednym z pierwszych pokarmów polecanych do rozszerzania diety niemowlaka, tak i olej ryżowy stanowi doskonałe odżywienie dla delikatnej skóry dziecka.

Znajduje się w

Olej makowy

Mak jest pięknym kwiatem, bez którego trudno wyobrazić sobie ukwieconą, letnią łąkę. Zaś olej makowy jest leciutki jak płatki maku i cudownie szybko wchłania się w skórę. Pozyskuje się go z nasion maku lekarskiego, który znany był ze swoich właściwości już w czasach starożytnych. Zawiera komplet witamin A, D, C oraz E. Jest niezwykle delikatny, przez co polecany do skóry wrażliwej, skłonnej do podrażnień. Ma właściwości łagodzące i kojące, wspomaga gojenie ran. Dobrze się wchłania i nawilża skórę tworząc delikatną warstwę ochronną zapobiegającą utracie wody.

Znajduje się w

Olej konopny

Choć może się źle kojarzyć, to prawdziwy król wśród olejów. Jego cudowne właściwości kojące są nie do przecenienia. Olej otrzymuje się z nasion konopi siewnej, rośliny występującej w Europie. Ostatnio zyskuje coraz większą popularność w kosmetyce dzięki swoim doskonałym właściwościom odżywczym i regeneracyjnym. Stosowany na skórę stanowi składnik aktywny mający widoczny wpływ na jej kondycję. Łagodzi podrażnienia, przez co jest odpowiedni do stosowania nawet przy stanach zapalnych, czy skórze atopowej. Wzmacnia hydrolipidową barierę chroniąc skórę przed utratą wody. Ponadto, olej konopny ma działanie przeciwgrzybicze i bakteriostatyczne.

Znajduje się w

Olej migdałowy

Ten olej to podstawa większości produktów dziecięcych. Jego zbilansowany i super delikatny skład idealnie sprawdza się przy pielęgnacji nawet najmłodszej skóry. Jest też jednym z najstarszych znanych olejów kosmetycznych. Bogaty w witaminy A, E, D i B zawiera też mnóstwo dobroci takich jak: fitosterole, karoteny i proteiny. Ten odżywczy koktajl dla skóry wzmacnia lipidową barierę naskórka dzięki czemu ogranicza utratę wody. Posiada właściwości łagodzące, dobrze się wchłania nie pozostawiając tłustej warstwy.

Znajduje się w

Aloes

Aloes w kosmetyce

Już sama nazwa tej rośliny działa łagodząco. Nawilżające i kojące działanie soku aloesu znane jest od wieków. Aloes otrzymywany z miąższu liści produkt jest źródłem wielu substancji mineralnych i witamin A, C, B. Ponadto zawiera glikoproteiny, polisacharydy, tworzące śluz, antranoidy i aminokwasy. W kosmetyce jego działanie to przede wszystkim wzmocnienie bariery ochronnej naskórka, wspomaganie procesów naprawczych skóry oraz zmiękczanie, osłanianie i zapobieganie przesuszeniu skóry.

Przykłady naszych kosmetyków zawierających w swoim składzie żel z aloesu:

Zapraszamy do zapoznania się z naszą pełną ofertą naturalnych kosmetyków dla dzieci!

Znajduje się w

Inulina

Choć nazwa tego składnika brzmi egzotycznie, jest to surowiec pozyskiwany z popularnej cykorii. To fruktan należący do polisacharydów i występujący także w korzeniach m.in. topinamburu. Inulina jest naturalnym ekologicznym prebiotykiem, który znalazł zastosowanie w kosmetykach dla dzieci. Sprzyja rozwojowi przyjaznych bakterii zapobiegając wzrostowi szkodliwych. Dzięki tej właściwości inulina wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry i utrzymuje ją w dobrej kondycji.

Znajduje się w

Oliwa z oliwek

Do jedzenia, do smarowania, do kosmetyków dla dorosłych i dla dzieci. Jeden z tych składników, który tak samo dobrze sprawdza się w kuchni, jak i w łazience. Surowiec kosmetyczny znany od najdawniejszych czasów. Uzyskuje się ze świeżo tłoczonych na zimno oliwek. Zawiera Kwasy tłuszczowe, karotenoidy, fosfolipidy, witaminę E, fitosterole. Ma nawilżające i wygładzające działanie na suchą i wrażliwą skórę. Chroni przed niekorzystnym działaniem czynników atmosferycznych.

Znajduje się w

Jojoba

Choć powszechnie mówi się na niego “olej”, jojoba jest woskiem w płynnej postaci. Ma piękny, złoty kolor i skład, dzięki któremu charakteryzuje się wysoką biozgodnością i powinowactwem do skóry. Otrzymywany z tłoczenia na zimno nasion simondsji chińskiej. Zawiera palmitynian cetylu, skwalen, wyższe alkohole i kwasy tłuszczowe, witaminy. Jest łatwo wchłaniany bez uczucia tłustego filmu. Wosk jojoba odżywia, nawilża i natłuszcza oraz zmiękcza skórę i włosy. Chroni przed szkodliwym wpływem czynników atmosferycznych. Zalecany w pielęgnacji skóry dzieci.

Znajduje się w

Bawełna

Jest włóknem, które otacza nasiona rośliny Gossypium. Wygląda jak puchata chmurka, która ochrania nasiono. Takie też są jej właściwości! Bawełna otula skórę przynosząc ukojenie i nawilżenie. Ekstrakt otrzymywany z nasion bawełny jest bogatym źródłem flawonoidów, tanin i związków mineralnych oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera witaminę E, dzięki czemu stanowi ochronę przed wolnymi rodnikami. Działa osłaniająco i odżywczo na nadmiernie wrażliwą i niedożywioną skórę, pielęgnując również zmiany skórne.

Znajduje się w

Bławatek

Znany też jako chaber, cudownie błękitny kwiat uznawany za pospolitą roślinę polną. Jednak jego właściwości ziołolecznicze są całkiem niepospolite. Ekstrakt z kwiatów zawiera m.in. glikozydy antycyjaninowe i flawonoidy. Stosowany na skórę działa uszczelniająco na naczynia krwionośne, pielęgnuje zmienioną alergicznie skórę łagodząc stany zapalne. Jest bardzo delikatny, przez co doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry dzieci.

Znajduje się w

Masło kakaowe

Jest prawdziwą czekoladową przyjemnością dla skóry. W odróżnieniu od tradycyjnej tabliczki posiada jasnożółty kolor i charatkerystyczny kakaowy zapach, który działa odprężająco. Ale masło kakaowe nie tylko ładnie pachnie. Jego właściwości kosmetyczne sprawiają, że jest uniwersalnym surowcem kosmetycznym.  Dzięki temu, że wykazuje bardzo wysoką biozgodność ze skórą można go stosować do pielęgnacji najdelikatniejszej skóry, takiej jak u dziecka. Nie uczula delikatnie ją pielęgnując. Zawiera dużą ilość polifenoli i antyoksydantów niwelując szkodliwe działanie wolnych rodników. Masło kakaowe jest bardzo gęstą, zbitą masą, a dzięki swojej konsystencji stanowi naturalną bariere chroniącą skórę przezd wpływem szkodliwych czynników zewnętrznych.

Znajduje się w

Panthenol

To cudowny opatrunek na podrażnienia, skaleczenia, zaczerwienienia. Działa na skórę jak plaster przyspieszając proces  gojenia. Prekursor witaminy B5, dobrze wnika w naskórek, skórę i włosy, gdzie ulega przemianie w jej aktywna formę. Regeneruje skórę suchą, swędzącą i po opalaniu nadając skórze gładkości. Wnika także w płytkę paznokcia nawilżając i uelastyczniając ją.

Znajduje się w

Lanolina

Tak jak wełna chroni owieczki przed zmiennymi czynnikami środowiskowymi, tak lanolina pozwala na ochronę skóry przed nadmierną wilgocią. Jest substancją otrzymywaną w procesie oczyszczania i odtłuszczania surowej wełny owczej. To tłusta masa o charakterystycznym zapachu. Jest skomplikowaną mieszaniną estrów steroli i kwasów tłuszczowych. Ma niezwykłą właściwość pochłaniania wody w ilości do 300% własnej masy. Jest ważnym surowcem kosmetycznym, będącym podstawą do tworzenia maści i kremów natłuszczających i zmiękczających naskórek. Wbrew potocznym opiniom nie alergizuje.

Znajduje się w

Skwalan

Skwalan w kosmetyce

Choć ma przezroczystą barwę jest prawdziwym złotem dla naszej skóry. Skwalan to niezwykle cenny i pożądany składnik kosmetyków zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Wytwarzany z oliwy z oliwek stanowi subtancję pochodną skwalenu – substancji naturalnie występującej w naszej skórze.

Skwalan w kosmetyce odpowiada za wspomaganie jej ochronnych właściwości. Występuje w składzie spoiwa międzykomórkowego naskórka i jest elementem wartwy lipidowej skóry. Jest leciutkim olejem o bardzo dobrym wchłanianiu, dzięki czemu nie zostawia tłustego filmu. Jest substancją delikatną, nie powodującą alergii. Zapewnia elastyczność i miękość skóry, chroniąc ją przed utratą wody.

Znajduje się w